Карпа Ірена

Photo

Карпа Ірена

Культурна дипломатія, література

  • Дипломатія, Журналістика, Культура, Культурний менеджмент, Література, Мистецтво
  • Київ, Париж

Інформація

Посада

Письменниця, співачка, журналістка, телеведуча, сценаристка.

Освіта

У 2003 році закінчила Київський національний лінгвістичний університеті, відділення французької філології. Отримала ступінь магістра іноземної філології за спеціальністю "англійська та французька мови".

Досвід та проєкти

Від 1999 Карпа є солісткою й авторкою текстів гурту "Фактично самі" (з 2007 "Qarpa"), музика якого становить суміш індастріалу, панк-року, хардкору та психоделічного тріп-хопу. Друкувалася в часописі "Четвер". Першою її книгою стала "Знес Паленого", видана у 2000 у Івано-Франківську. До цієї книги ввійшли, поміж іншим, повість "50 хвилин трави" та оповідання "Сни Ієрихона", які разом з оповіданням "Ґанеша і Синкопа" та так званим інтерактивним романом "Полювання в Гельсінкі" склали видану в 2004 р. книгу "50 хвилин трави".

У тому ж році вийшов роман "Фройд би плакав»". Четвертою її книгою став роман — "Перламутрове Порно (Супермаркет самотності)", а п'ятою — роман "Bitches Get Everything".

У 2006 році вийшов польський переклад роману "Фройд би плакав", а також чеський і болгарський переклади роману "Перламутрове Порно", а 2007 року — польський переклад "50 хвилин трави" та російський переклад "Перламутрового Порна". У 2008 році вийшла книгу — "Добло і Зло".

У вересні 2011 року вийшла книга "Піца „Гімалаї“". У 2012 році вийшла книга "З Роси, з Води і з Калабані".

У 2013 році стартував інтерактивний проєкт письменниці під назвою "Історії моїх жінок". Цей проєкт був створений, щоб жінки могли поділитися своїми історіями з іншими. Незабаром вийшло однойменне періодичне видання. У 2014 році вийшла збірка Карпи "Письменниця, співачка, мандрівниця", до якої увійшло інтерв'ю з Карпою, її колумністика і свіжа есеїстика. У тому ж році вийшла книга "Baby travel. Подорожі з дітьми або, Як не стати куркою" з іронічними історіями про подорожі різними країнами світу разом з дітьми. Навесні 2015 року Карпа стала укладачем збірки "Волонтери. Мобілізація добра", яка включила кілька творів самої Карпи, а також вірші, оповідання й есе інших українських авторів.

Брала участь в низці міжнародних конференцій, книжкових форумів та літературних стипендій.

Як музикантка, письменниця, політична активістка брала активну участь в подіях Революції Гідності. Співпрацювала з іноземними ЗМІ для максимально об'єктивного висвітлення подій Майдану.

З початком окупації Донбасу написала сценарій, консультувала художників та озвучила мінімалістичний анімаційний фільм "Ватник".

З грудня 2015 року Карпа працює в посольстві України у Франції на посаді першого секретаря з питань культури. Серед її доробку в галузі культурної дипломатії : мультидисциплінарний фестиваль "Week-end à l’Est" з запрошеним містом Київ, участь України в книжковому салоні Salon du Livre, міжнародному бієнале молодої фотографії Circulation, міжнародному фестивалі анімаційних фільмів та креативних технологій  Mifa Market, виставці "A l’Est, la Guerre sans fin?" в Музеї Армії (Invalides) в Парижі, сприяння українським дизайнерам у Paris fashion week, Paris Design Week, Maison et Objets, сприяння перекладам українських авторів французькою мовою тощо.

Брала участь в акціях на підтримку О.Сенцова, зокрема, під час Книжкового Салону 2018-го року вручила Президенту Макрону книгу перекладів оповідань Олега французькою.

Матеріали про Ірену Карпу:

Колонки на "Українській правді"

Блог на "Радіо Свобода"

Блог на "Vogue"

Ірена Карпа: розвиток української музики - це такий пост-революційний бонус

З панк-рок зірки в дипломата: Ірена Карпа розповіла дніпрянам, як завжди залишатися собою

Для зв'язку з експерткою, напишіть листа за адресою: [email protected]


Місцезнаходження